Instituțiile Financiare și băncile din România acordă diverse credite pentru tineri. Prin intermediul unei finanțări poți să-ți achiți studiile, să te dezvolți profesional, să călătorești, să achiziționezi o locuință nouă sau să renovezi, tu stabilești cum folosești banii.
Pentru un împrumut Provident în valoare de 3.500 lei, cu o perioadă de rambursare de 74 de săptămâni, rata dobânzii fixe este de 60%/an. Rata săptămânală va fi de 72 de lei. DAE este de 88,41%, iar suma totală pe care o vei returna va fi de 5.338 lei (aceasta include dobânda de 1.718 lei și comisionul de analiză - 120 lei). Dacă vei solicita serviciul auxiliar opțional de gestionare a creditului la domiciliu, valoarea ratei va crește cu 20 de lei/săptămână.
Pentru un credit în valoare de 500 de lei, pentru o perioadă de 24 de luni, Dobânda Anuală Efectivă (DAE) este de 3878,5%. Mai exact, va trebui să achiți o dobândă în valoare de 2.035 de lei, iar suma totală de rambursat va fi 2.535 lei. Conform CreditPrime, „dobânda și suma totală de rambursat au fost calculate presupunând că limita de Credit este trasă/încasată integral imediat după încheierea contractului, și în conformitate cu aceste limite de tragere, adică rambursată în 12 luni prin plata lunară la Scadența a Sumei minime de plată, și la finalul Contractului de Credit a Datoriei Integrale”.
Pentru un credit nebancar fără dobândă de la Hora Credit, în valoare de 1.000 de lei și cu o perioadă de rambursare maximă de 30 de zile, va trebui să returnezi aceeași sumă, fără dobândă. În cazul în care optezi pentru un împrumut mai mare, de 2.000 de lei, termenul de returnare este fix, de 70 de zile, iar suma totală de rambursat va fi 3.400 lei.
Pentru un împrumut nebancar la Telecredit, în valoare de 1.000 de lei și cu o perioadă de rambursare de 20 de zile, va trebui să plătești o dobândă de 1,2%/zi, adică 12 lei/zi. Suma totală pe care va trebui să o rambursezi este de 1.240 lei. În cazul unui împrumut tot de 1.000 de lei, însă cu perioadă de rambursare fixă, de 65 de zile, vei plăti aceeași dobândă de 1,2%/zi - 12 lei/zi. Fiind o perioadă mai lungă de creditare, suma totală pe care o vei rambursa ajunge la 1.780 lei.
Pentru a accesa un împrumut bancar sau nebancar, trebuie să ai vârsta de minimum 18 ani, să fii cetățean român cu domiciliul în România și să poți face dovada unui venit lunar constant (salariu, dividende, PFA etc). Unele bănci și IFN nu oferă credite pentru tineri cu vârsta sub 21 de ani.
Atât în cazul băncilor cât și al Instituțiilor Financiare Nebancare, suma maximă depinde de venitul lunar.
Potrivit Regulamentului nr. 6/2018 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 17/2012 privind unele condiţii de creditare:
"Art. 19. - (1) La acordarea unui credit, nivelul maxim al gradului total de îndatorare stabilit potrivit art. 12 alin. (1) lit. f) nu poate depăşi 40%”.
Pentru ca procesul de aprobare să fie cât mai rapid, verifică dacă dispui de toate actele necesare pentru a obține un credit. Din punct de vedere al perioadei de aprobare, IFN sunt mult mai rapide și îți pot aproba și vira banii solicitați în cursul aceleiași zile.
Da! IFN și băncile au în portofoliul de oferte credite fără dobândă care pot fi accesate de tineri și studenți. Unul dintre cele mai noi produse de acest tip este programul guvernamental „Investește în tine”.
Instituțiile Financiare Nebancare sunt într-o goană continuă după clienți noi. Pentru a atrage cât mai mulți clienți, acestea pun la dispoziție primul credit IFN rapid fără dobândă.
Concret, fiecare client nou are oportunitatea să beneficieze de un credit cu dobândă 0. În cadrul acestuia, clientul poate solicita o sumă de până la 2.000 de lei.
Cardul de credit fără dobândă, intitulat și card de cumpărături, este ideal pentru a achiziționa diverse produse în rate lunare. Un astfel de card poate fi solicitat de la orice bancă, trebuie doar să fii angajat cu carte de muncă și să furnizezi detaliile și actele solicitate.
Valoare maximă diferă în funcție de venitul solicitantantului, deoarece pe cardul de credit vei putea primi echivalentul a trei salarii.
Creditul „Investește în tine” este un program guvernamental dedicat tinerilor, dar nu numai. Banii solicitați pot fi cheltuiți pe diferite categorii de nevoi: educație, sănătate, cultură, sport, dar și pentru renovarea unei locuințe.
„Este un proiect adresat, în primul rând, tinerilor cu vârsta între 16 şi 26 de ani, care pot accesa un credit fără dobândă de până la 40.000 de lei, dar şi celor cu vârste între 26 şi 55 de ani, care pot lua credite fără dobândă de până la 35.000 de lei. Dacă persoana care apelează la acest împrumut este salariat, poate contracta încă 20.000 de lei”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la inaugurarea programului.
Programul „Investește în tine” este împărțit în două categorii:
Conform Ordonanței de urgență nr. 50/2018 privind implementarea Programului guvernamental "INVESTEȘTE ÎN TINE", „Plățile de dobândă pentru creditul acordat, precum și cheltuielile privind comisioanele de analiză și de gestiune a garanțiilor vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, al cărui președinte are calitatea de ordonator terțiar de credite în cadrul Secretariatului General al Guvernului”.
Suma maximă poate fi suplimentată cu 20.000 lei în cazul în care solicitantul este angajat sau dacă se angajează pe perioada derulării creditului. Totodată, perioada maximă de creditare este de 10 ani. În prezent, singurele bănci care oferă credite pentru tineri în cadrul Programului „Investește în tine„ sunt CEC Bank și Banca Transilvania.
La categoria credite pentru tineri și studenți fără dobândă intră și varianta unui împrumut până la salariu fără dobândă. Acest tip de credit este acordat exclusiv de IFN și poate fi accesat doar pe perioade scurte.
Entitățile financiare oferă credite pentru tineri la fel ca și pentru oricare altă categorie de persoane. Singura piedică de care se pot lovi tinerii este vârsta. Persoanele sub 18 ani nu pot accesa un credit bancar sau de la IFN. Toți creditorii solicită ca aplicanții să fie majori, iar în unele cazuri se impune și o vârstă de minimum 20-21 de ani.
SFAT: Consultă în prealabil condițiile impuse de creditorul de la care dorești finanțare.
Pentru a putea beneficia de ofertele de credite pentru tineri fără dobândă, este foarte important să respecți condițiile de rambursare stipulate în contract. Chiar dacă ai accesat un credit fără dobândă, în cazul în care a trecut data scadentă și încă nu ai plătit rata, creditorul (banca sau IFN) îți va aplica penalizări și dobânzi pentru întârziere.
În cazul în care înregistrezi întârzieri mai mari de 30 de zile, creditorul te va raporta la Biroul de Credit. Odată ajuns pe lista de rău platnici din Biroul de Credit, durează 4 ani pentru a se șterge înregistrarea.
SFAT: Nu apelați la firme care vă promit că vă pot scoate din evidențele Biroului de Credit. Chiar dacă ai plătit restanțele și ai rambursat integral creditul, numele îți va rămâne înregistrat 4 ani din momentul sesizării.