În acest articol îți prezentăm topul celor mai bogați oameni din lume și îți dezvăluim afacerile care le-au adus miliarde dolari acestora.
Topul celor mai bogați oameni din lume este dinamic. În funcție de investițiile pe care afaceriștii le fac, averile acestora pot suferi schimbări semnificative de la un an la altul, care îi pot propulsa printre primii miliardari sau pot chiar să piardă locuri în acest clasament.
25. Phil Knight & family - 49,9 miliarde de dolari
Americanul Phil Knight are 83 de ani și și-a clădit averea după ce a creat compania Nike. Acesta a început afacerea în anul 1964 sub denumirea Blue Ribbon Sports, însă ulterior denumirea a fost schimbată în Nike.
Phil Knight s-a retras din cadrul Nike în anul 2016, după 52 de ani petrecuți în companie.
24. Gautam Adani & family - 50,5 miliarde de dolari
Gautam Adani este un magnat al infrastructurii, el controlând cel mare port din India - Mundra. Acesta are afaceri în infrastructură, mărfuri, producerea și transmiterea energiei electrice și imobiliare.
În anul 2020 indianul Gautam Adani a achiziționat 74% din cel mai tranzitate aeroport din India - Aeroportul Internațional Mumbai.
Interesant este faptul că Adani a abandonat școala și a refuzat să preia magazinul de textile al tatălui său, alegând în schimb să-și înființeze o firmă de export mărfuri în anul 1988.
23. Dan Gilbert - 51,9 miliarde de dolari
În anul 1985, șa doar 22 de ani, americanul Dan Gilbert a co-fondat Quicken Loans, care a devenit în timp cel mai mare creditor ipotecar din America.
Acesta a pornit afacerea cu doar 5.000 de dolari, bani pe care i-a strâns din vânzarea de pizza.
Dan Gilbert este și proprietarul echipei de baschet din NBA, Cleveland Cavaliers.
Mai mult, în anul 2019, platforma de vânzare online adidași StockX, companie co-fondată de Gilbert, a fost evaluată la 1,1 miliarde dolari.
22. MacKenzie Scott - 53 miliarde de dolari
Mackenzie Scott este beneficiara unuia dintre cele mai scumpe divorțuri din toate timpurile. Aceasta a fost căsătorită timp de 25 de ani cu fondatorul Amazon, Jeff Bezos, însă în anul 2019 au divorțat, iar ea s-a ales cu o avere colosală.
În urma divorțului, Bezos a transferat 25% dintre acțiunile sale Amazon către Scott, adică 4% din companie.
21. Colin Zheng Huang - 55,3 miliarde de dolari
Colin Huang este antreprenor în serie fiind fondator al companiei de jocuri online Xinyoudi și a platformei de comerț online Ouku.
Acesta a efectuat stagii la Microsoft și la Google, iar în prezent este președintele unuia dintre cele mai mari site-uri de comerț electronic din China - discounterul Pinduoduo.
20. Michael Bloomberg - 59 miliarde de dolari
În anul 1981, americanul Michael Bloomberg a co-fondat compania de informații financiare și media Bloomberg LP.
Michael a fost cel de-al 103-lea primar din New York, el reușind să aibe 3 mandate consecutive, de la 1 ianuarie 2001 până în 31 decembrie 2013. De altfel este în top patru primari din punct de vedere al longevității.
Începuturile sale în afaceri au avut loc în 1966, pe Wall Street. Bloomberg a lucrat la banca de investiții Salomon Brothers pentru 15 ani.
La sfârșitul anului 2019 și-a anunțat candidatura la președinția SUA, însă a renunțat după câteva luni în detrimentului lui Donald Trump.
19. Rob Walton - 59,5 miliarde de dolari
Rob Walton este fiul cel mare al fondatorului Walmart, Sam Walton. Acesta a preluat funcția de președinte al companiei în anul 1992, după moartea tatălui său. Acesta a rămas în cadrul companiei până în anul 2015, atunci când i-a lăsat locul ginerelui său, Greg Penner.
Împreună cu alți moștenitori ai lui Sam Walton, Rob Walton deține aproximativ jumătate din acțiunile Walmart.
18. Jim Walton - 60,2 miliarde de dolari
Jim Walton este fiul cel mic al fondatorului Walmart, Sam Walton. Acesta a făcut parte consiliul de administrație al Walmart mai bine de un deceniu, iar în iunie 2016 i-a cedat locul fiului său, Steuart.
Jum este și președinte al băncii Arvest, care deține active de peste 20 de miliarde de dolari.
17. Alice Walton - 61,8 miliarde de dolari
Alice Walton este singura fiică a fondatorului Walmart, Sam Walton. Spre deosebire de frații ei, care au ajutat la dezvoltarea imperiului Walmart, Alice s-a concentrat pe curatarea artei.
În anul 2011, Alice Walton a deschis în orașul natal Bentonville, Arkansas, Muzeul de Artă Americană Crystal Bridges. În cadrul acestuia sunt expuse lucrări celebre de Thomas Moran, Charles Wilson Peale, Robert Louis Stevenson sau Andy Warhol.
16. Carlos Slim Helu & family - 62,8 miliarde de dolari
Carlos Slim Helu este cel mai bogat om din Mexic. Alături de familia sa, el controlează cea mai mare firmă de telecomunicații din America Latină - América Móvil.
Acesta deține acțiuni în cadrul mai multor companii, printre care firme miniere și imobiliare. Mai mult Carlos are și 17% din celebrul ziar New York Times.
Un lucru mai puțin cunoscut despre acesta este că înainte să intre în afaceri a predat algebra la universitate din Mexico City.
15. Ma Huateng - 65,8 miliarde de dolari
Ma Huateng, cunoscut și sub numele Pony Ma, este președintele companiei de internet chineze Tencent Holdings. Aceasta este una dintre cele mai mari afaceri din China.
Aplicație mobilă de mesagerie Tencent WeChat se bucură de un succes remarcabil, fiind folosită de peste 1 miliard de utilizatori.
De asemenea, Tencent este și unul dintre cei mai mari editori de jocuri video din întreaga lume.
14. Steve Ballmer - 68,7 miliarde de dolari
Americanul Steve Ballmer este fostul CEO al Microsoft, acesta aflându-se la conducerea companiei timp de 14 ani (2000 - 2014).
Și-a început cariera la Microsoft în anul 1980, fiind al 30 angajat al companiei.
După ce s-a retras de la Microsoft a cumpărat echipa de baschet Los Angeles Clippers cu 2 miliarde de dolari.
Steve Ballmer a fost coleg de clasă la Harvard cu co-fondatorul Microsoft, Bill Gates.
13. Zhong Shanshan - 68,9 miliarde de dolari
Chinezul Zhong Shanshan a avut joburi precum agent de vânzări, reporter și muncitor în construcții până să-și înființeze în anul 1996 propria companie de apă îmbuteliată, Nongfu Spring.
Acesta mai deține și farmacia biologică Beijing Wantai.
Averea lui a crescut semnificativ în anul 2020 după ce ambele companii au fost listate la bursă, cea de apă îmbuteliată la bursa din Hong Kong, iar farmacia la Bursa de Valori din Shanghai.
12. Francoise Bettencourt Meyers & family - 73,6 miliarde de dolari
Francoise Bettencourt Meyers este nepoata fondatorului L’Oreal și a moștenit averea după ce mama ei Liliane Bettencourt a murit în 2017, la vârsta de 94 de ani. La acel moment Liliane era cea mai bogată femeie din lume, poziție pe care fiica ei Francoise o deține în prezent.
Alături de familie, aceasta deține 33% din acțiunile L’Oreal.
După incendiul de la Catedrala Notre Dame din Franța, L'Oreal și familia Bettencourt Meyers au donat 226 de milioane de dolari pentru refacerea catedralei.
11. Amancio Ortega - 77 miliarde de dolari
Spaniolul Amancio Ortega este co-fondatorul Inditex, care este cunoscut în special pentru lanțul de magazine Zara. Acesta deține circa 60% din compania care are sub tutelă 8 branduri și peste 7.000 de magazine în întreaga lume.
Amancio Ortega a ales să-și investească majoritatea dividendelor în imobiliare din orașe mari ale lumii: Madrid, Barcelona, Londra, Chicago, Miami și New York.
Pe lângă acestea, Amancio deține 10% din firma de telecomunicații Telxius și 5% din operatorul de rețele de gaze naturale Enagas.
10. Mukesh Ambani - 84,5 miliarde de dolari
Averea indianului Mukesh Ambani s-a dublat față de anul precedent. Mukesh este președintele Reliance Industries, care are active în petrol și gaze, telecomunicații și retail.
Compania a fost fondată de tatăl acestuia, Dhirubhai Ambani, însă după moartea lui imperiul familiei a fost divizat de cei doi frați: Mukesh și fratele său mai mic Anil.
9. Sergey Brin - 89 miliarde de dolari
Sergey este co-fondator Google, alături de Larry Page. Cei doi au înființat compania din spatele Google, Alphabet în anul 1998.
Sergey s-a mutat în America la vârsta de 6 ani, iar în prezent este cel mai bogat imigrant din SUA.
Averea lui Sergey a crescut cu circa 40 de miliarde de dolari față de anul 2020, ceea ce la propulsat în top 10 cei mai bogați oameni din lume.
8. Larry Page - 91,5 miliarde de dolari
Co-fondatorii Google sunt „vecini” și în topul celor mai bogați oameni din lume. Larry Page a renunțat la funcția de CEO al Alphabet în decembrie 2019, însă a rămas membru al consiliului de administrație și acționar.
Larry Page este investitor fondator și în compania de explorare spațială Planetary Resources.
7. Larry Ellison - 93 miliarde de dolari
Americanul Larry Ellison este co-fondator al gigantului software Oracle, din care deține circa 35%. În 2014 a decis să renunțe la rolul de CEO Oracle, după ce s-a aflat la conducerea companiei timp de 37 de ani.
La sfârșitul anului 2018 a intrat în consiliul de administrație Tesla după ce a achiziționat 3 milioane de acțiuni Tesla.
Averea acestuia a înregistrat o evoluție remarcabilă în ultimul an, crescând de la 59 de miliarde până la 93 de miliarde de dolari.
6. Warren Buffett - 96 miliarde de dolari
Warren Buffet ocupă locul 6 în topul miliardarilor lumii după ce averea sa a crescut cu circa 30 de milioane de dolari pe parcursul ultimului an.
Warren este unul dintre cei mai de succes investitori din toate timpurile și este cunoscut în lumea largă și sub denumirea de „Oracle of Omaha”. Americanul se află la conducerea Berkshire Hathaway, care deține peste 60 de companii de succes, printre care amintim Duracell, lanțul de restaurante Dairy Queen și compania de asigurări Geico.
În ciuda averii sale colosale, Warren Buffett locuiește și acum în aceeași casă din Omaha, Nebraska, pe care a cumpărat-o în 1958 cu 31.500 de dolari.
5. Mark Zuckerberg - 97 miliarde de dolari
În vârstă de 36 de ani, Mark Zuckerberg este cel mai tânăr dintre miliardarii lumii. Acesta și-a construit averea după ce a creat rețeaua de socializare Facebook. Aceasta a fost făcută publică în anul 2012, iar de atunci a avut o ascensiune fulminantă.
În ultimii ani, în portofoliul Facebook au intrat și rețeaua de socializare Instagram și cea de comunicare, WhatsApp.
Averea lui Zuckerberg a crescut cu aproximativ 43 de miliarde în ultimul an, chiar dacă acesta a fost un an aflat sub pandemia Covid-19. Este de așteptat ca în scurt timp averea lui Zuckerberg să depășească pragul de 100 de miliarde de dolari.
4. Bill Gates - 124 miliarde de dolari
Cu o creștere de 26 miliarde în ultimul an, Bill Gates a intrat în clubul select al celor afaceriștilor care au o avere de peste 100 de milioane de dolari.
Bill Gates, alături de Paul Alles, a fondat compania de software Microsoft în anul 1975. În luna martie a anului 2020 a renunțat la funcția de membru al consiliului de administrație Microsoft.
Bill Gates s-a implicat în numeroase acțiuni caritabile, iar alături de soția sa, Melinda, conduce cea mai mare fundație caritabilă din lume - Fundația Bill & Melinda Gates.
3. Bernard Arnault & family - 150 miliarde de dolari
După ce timp de doi ani averea lui Bernard Arnault a stagnat în jurul a 76 de miliarde, în 2020 a înregistrat o creștere remarcabilă, astfel că în anul 2021 a ajuns la suma de 150 miliarde de dolari.
Bernard Arnault supervizează un imperiu de 70 de mărci, printre care se află Louis Vuitton și Sephora. La începutul anului 2021 LVMH a achiziționat bijuteria americană Tiffany & Co pentru 15,8 miliarde de dolari, aceasta fiind considerată cea mai mare achiziție de branduri de lux din istorie.
După ce tatăl său a făcut o mică avere în construcții, în anul 1985 Arnault a făcut prima tranzacție importantă și a achiziționat brandul Christian Dior.
2. Elon Musk - 151 miliarde de dolari
Cea mai fascinantă evoluție a averii o înregistrează Elon Musk, care într-un singur an a reușit să-și crească veniturile de aproape 7 ori. Dacă în anul 2020 avea o avere estimată la 24,6 miliarde de dolari, în anul 2021 aceasta a ajuns la 151 miliarde de dolari.
Elon Musk este cunoscut pentru mașinile electrice Tesla și pentru compania de rachete și transport în spațiu SpaceX.
Elon Musk este un vizionar și pe lângă companiile menționate, acesta a co-fondat compania de software Zip2, banca online X.com care s-a unit cu Confinity în 2000, care a lansat PayPal anul anterior.
1. Jeff Bezos - 177 miliarde de dolari
Jeff Bezos și-a câștigat mare parte din averea după ce în anul 1994 a înființat compania de comerț electronic Amazon.
În anul 2019 Jeff a divorțat de soția sa MacKenzie și i-a transferat acesteia un sfert din acțiunile sale Amazon. Datorită acestui fapt, MacKenzie este și ea prezentă în topul miliardarilor cu o avere de 53 de miliarde de dolari.
Pe lângă gigantul Amazon, Jeff mai deține cunoscutul ziar The Washington Post și compania aerospațială care dezvoltă rachete pentru uz comercial, Blue Origin.
Concluzii top cei mai bogați oameni din lume
Unii dintre afaceriștii prezenți în topul celor mai bogați oameni din lume au pornit cu averi mari moștenite de la familie, însă mulți au luat startul de jos, ca și oameni simpli, și au dezvoltat companii cunoscute și folosite azi în lumea întreagă.