Top idei de afaceri online

Afacerile din mediul online sunt în curs de extindere și oferă numeroase beneficii celor care le pornesc.

Unul dintre cele mai mari avantaje este faptul că astfel de afaceri pot fi întreținute din orice locație. Poți să lucrezi de pe plajă din Bahamas, din dormitor sau chiar de pe o terasă. Ai nevoie doar de o conexiune bună la internet și de laptop.

Cursuri online

Dacă ai acumulat suficientă experiență într-un domeniu înseamnă că poți încerca să împărtășești cunoștințele și cu alți oameni.

Cursurile online pot fi pentru utilizarea unor programe des întâlnite precum: WordPress, Photoshop, Word, Excel sau altele. Alte variante ar fi editarea fotografiilor sau videoclipurilor.

Indiferent de domeniul ales, este important să stăpânești bine detaliile și să folosești o tehnică de predare prietenoasă, ușor de înțeles și de începători.

Vlogger - creator de conținut video

Vloggingul este una dintre meseriile generației noi, prin care puteți monetiza videoclipurile create și postate pe YouTube.

Pentru început va trebui să îți faci un plan și să stabilești tema canalului. Aceasta poate avea legătură cu calificările pe care le ai sau poate fi ceva cu totul nou.

Poți posta rețete culinare, tutoriale despre cum să folosești diferite funcții ale unor programe, videoclipuri amuzante, glume sau parodii, interviuri sau comentarii despre subiectele zilei… opțiunile sunt nelimitate.

Pentru a putea începe să câștigi bani prin YouTube va trebui să-ți crești canalul până la 1.000 de urmăritori. Mare atenție, citește bine condițiile YouTube pentru a fi sigur că nu le încalci. În caz contrar, nu vei putea monetiza videoclipurile postate.

Site de știri

Dacă ești pasionat de informație și îți place să fi la curent cu absolut toate noutățile, poți opta pentru crearea unui site propriu de știri din orașul tău. Începutul nu este ușor, însă dacă vei persevera rezultatele nu vor întârzia să apară.

Este important să rămâi imparțial și obiectiv, astfel cititorii vor aprecia știrile redate. Aceasta afacere o poți realiza pentru început de unul singur, iar pe măsură ce crești poți să angajezi personal pentru a acoperi mai bine toate domeniile de știri.

Sursele tale de venit vor fi din Google Adsense și din reclama postată pe site. Pentru a atrage cât mai mulți clienți locali, oferă diverse pachete și bonusuri.

Creator de conținut social media

Dacă ai conturi pe mai toate platformele de socializare și funcțiile acestora nu sunt necunoscute pentru tine, încearcă să obții bani creând conținut. Vei avea nevoie de cunoștințe bune de gramatică și chiar și de engleză. Aceasta din urmă ne este obligatorie, însă vei putea să colaborezi și cu clienți din străinătate dacă o stăpânești.

Fie că este vorba de Instagram sau Facebook, îți recomandăm să nu ignori nici partea media. Textele sunt însoțite de imagini, astfel că ar fi bine să ai cunoștințe de bază pentru editarea unei imagini.

Dacă vrei să faci diverse bannere, accesează site-ul de Canva. Acesta este foarte ușor de folosit, iar cu ajutorul lui pot crea imagini și bannere chiar și începătorii.

Influencer

Pentru a putea deveni influencer vei avea avea nevoie de o prezență activă pe site-urile de socializare. Mai mult, urmărește trendurile momentului și nu le lăsa să-ți scape.

Fii sincer/ă cu urmăritorii tăi și nu încerca să-i duci de nas. După ce vei avea mai mulți urmăritori vei putea obține bani din diverse colaborări.

Poți deveni influencer și pe anumite domenii, de exemplu modă, călătorii sau gadgeturi.

Pentru a-ți mări vizibilitatea, fii activ pe toate conturile de rețele sociale: Facebook, Instagram și tik tok.

După ce ți-ai format un grup de urmăritor, poți analiza vârstele și preferințele acestora, iar apoi să recomanzi diverse produse în urma cărora tu să fi răsplătit prin metoda Affiliate Marketing.

Traducător

Pentru a putea fi traducător trebuie să cunoști bine cel puțin o limbă străină. Una dintre cele mai căutate limbi pentru traduceri este engleza.

Chiar dacă mai sunt cuvinte sau expresii pe care nu le stăpânești foarte bine, te poți ajuta de Google Translate. Acesta este însă bun doar în cazul unor proiecte unde să traduci texte.

Îți recomandăm însă să nu abuzezi de acesta, pentru că nu tot timpul oferă traducerile corecte gramatical și semantic.

Astfel de proiecte de traduceri poți găsi pe site-urile dedicate freelancerilor: UpWork, Fiverr, Freelancer etc.

Magazin online

Comerțul online este în continuă creștere în ultimii ani. Fie că vorbim despre comenzi de pizza, preparate culinare, cumpărături de la supermarket, îmbrăcăminte și încălțăminte sau electronice și electrocasnice, variantele online sunt tot mai multe.

Poți să îți creezi și tu propriul tău magazin online în care să vinzi produse realizate chiar de tine. Produsele handmade sunt foarte apreciate de clienți și au o trecere bună.

Dacă nu ai îndemânarea necesară, atunci revinde produse. Îți recomandăm însă să te axezi doar pe câte o categorie, de exemplu îmbrăcăminte și încălțăminte sau electronice și electrocasnice.

Pentru achiziția produselor pe care le vinzi ulterior poți apela la depozite, de unde vei obține prețuri mai avantajoase.

Freelancer

Dacă ai cel puțin o aptitudine în domeniul IT atunci poți încerca o carieră în freelancing. Pe site-urile de profil (UpWork, Fiverr, Freelancer etc) sunt postate zilnic proiecte ale unor clienți din toată lumea.

Tu trebuie doar să-ți faci un profil în care să-ți prezinți toate cunoștințele și atuurile și să aplici la joburi. Aplică doar la joburile la care sunt solicitate aptitudini la care ești compatibil.

Profesor online de limbi străine

Dacă ai cunoștințe bune de cel puțin o limbă străină, poți să predai cursuri online elevilor sau persoanelor care vor să învețe.

Pentru aceasta vei avea nevoie de o promovare a serviciilor, însă cel mai bine este să începi cu cunoscuții. Aceștia te pot ajuta și să te „promoveze” altor persoane care ar putea fi interesate de serviciile tale.

Va trebui să îți iei însă rolul în serios și după ce stabilești nivelul cursantului să pregătești lecții specifice care să-l ajute să progreseze. În caz că nu ai idee de unde să începi, caută pe Google sau YouTube câteva modele de cursuri și inspiră-te în alcătuirea unui program.

Creează site-uri web

Realizarea unui site web de prezentare poate fi făcută foarte ușor. Chiar dacă nu ai cunoștințe în domeniu, poți învăța din câteva tutoriale simple disponibile și pe YouTube.

Fiecare afacere din ziua de azi ar trebui să fie prezentă și în mediul online, iar tu îi poți ajuta. Urmărește noile afaceri deschise în orașul tău și contactează-i pentru a le face o propunere. 

Fiecare site creat de tine va putea fi folosit ulterior într-un portofoliu pe care să-l prezinți viitorilor clienți.

Aplicații mobile

Dacă încă nu știi să faci o aplicație mobilă, nu mai pierde timpul și specializează-te. O poți face prin diverse cursuri existente, unele necesită prezență fizică, altele pot fi realizate și online.

Piața de aplicații mobile este în continuă expansiune, iar după ce ai învățat să faci aplicații poți să câștigi bani frumoși din asta. Dezvoltă aplicații pentru diverse afaceri care vor să-și vândă serviciile prin intermediul acestora.

Totodată, îți recomandăm să îți dezvolți și cel puțin o aplicație proprie pe care să o monetizezi.

Scrie licențe și referate

Deși la început poate părea greu de crezut, te asigurăm că este o cerere mare pe acest domeniu. Foarte mulți elevi și studenți apelează la astfel de trucuri pentru a scăpa de realizarea unei licențe sau a unor referate.

Bineînțeles că tu vei fi remunerat financiar pentru fiecare lucrare realizată, în funcție de complexitatea și lungimea ei. Prețurile variază în funcție de mai multe criterii, însă poți obține între 5 și 10 lei pentru fiecare pagină realizată.

Specialist Google Ads

Google pune la dispoziția doritorilor mai multe cursuri prin care poți deveni specialist Google Ads. Dacă încă nu știi despre ce este vorba, atunci urmează cursurile și obține calificările necesare.

Apoi vei putea să te ocupi de campaniile de promovare Google Ads ale diferitelor companii. La fel ca și la restul joburilor prezentate în acest top de idei de afaceri, totul se poate desfășura online.

Pentru a avea și mai multe șanse pe plan internațional îți recomandăm să înveți, dacă nu știi deja, limba engleză.

Copywriter și proofreader

Atunci când stăpânești bine gramatica unei limbi poți să aplici pentru posturi de copywriter sau proofreader. La primul dintre acestea va trebui să scrii texte și/sau articole pe diverse teme. Pentru ca textul să fie cât mai calitativ, îți recomandăm să urmezi și cursuri de SEO, astfel vei ști cum să scrii un text optimizat.

Proofreader este corectorul textelor. Concret, după ce cineva scrie un text tu va trebui să-l citești și să corectezi eventualele greșeli gramaticale, de scriere sau de exprimare.

Oricare dintre aceste două posturi le poți îndeplini și pentru o limbă străină, însă pentru aceasta va trebui să cunoști limba foarte bine.

Scriitor

Dacă îți place să scrii și ai o imaginație bogată sau întâmplări care crezi că ar stârni curiozitatea cititorilor, atunci apucă-te de scris.

Nu este obligatoriu să lansezi cartea și în format fizic, în ziua de astăzi se citește tot mai mult pe ebook. Astfel, cartea ta electronică poate ajunge fără prea mari investiții pe rafturile digitale ale unor magazine de profil precum Elefant.ro.

Poți aborda subiecte din viața reală sau poți să își lași imaginația să zburde și să scrii ficțiune sau povești romantice.

O altă abordare demnă de luat în calcul este să scrii cărți pentru copii care au la bază personaje și animăluțe simpatice.

Vinde carcase și accesorii pentru telefoane mobile

Carcasele, husele și accesoriile pentru telefoane mobile au trecere foarte bună în mediul online. Poți achiziționa loturi mari din aceste categorii de produse direct de la producător. Mai mult, le poți personaliza după bunul plac, astfel că îți poți realiza și un brand propriu.

Aceste produse le poți comercializa ulterior printr-un site propriu, dar și prin intermediul magazinelor online disponibile deja. De exemplu eMag în România sau la nivel internațional Amazon și eBay.

Înainte de a achiziționa un lot mare de produse, îți recomandăm să faci o analiză a pieței pentru a vedea care sunt cele mai bine vândute telefoane. În funcție de rezultate, comandă accesorii care potrivesc telefoanelor prezente în acest top.

Închiriază-ți apartamentul

Chiar dacă ai un singur apartament, poți să faci bani închiriind o cameră din acesta. Acest tip de business este potrivit în special în orașele turistice.

Pentru a găsi clienți dornici să se cazeze în locuința ta îți recomandăm să-ți faci cont pe Booking, Airbnb și Couchsurfing. Listează aici oferta și răspunde clienților interesați.

Câștigă bani online

Foarte mulți oameni câștigă bani frumoși jucând la bursa de valori sau investind în criptomonede. Deși câștigurile sunt foarte tentante, îți recomandăm să studiezi cu precauție varianta aleasă și să nu-ți investești toate economiile.

Pe cât de mari pot fi câștigurile, pe atât de mari sunt și riscurile. Acesta unul dintre principalele motive pentru care nu trebuie să investești în aceste idei, mai ales dacă nu le stăpânești și ai informații suficiente.

Instalează Windows și programe

Multe dintre calculatoarele și laptopurile noi vin fără Windows instalat. Astfel, poți profita de acest lucru și să oferi servicii de instalare Windows și diverse programe pe care utilizatorul le are nevoie.

Astfel de servicii sunt căutate de persoanele care își cumpără un laptop sau calculator nou și nu știu exact cum să-l pregătească pentru folosire.

Editează fotografii și videoclipuri

Foarte mulți fotografi și videografi sunt foarte solicitați și nu au timp suficient să editeze pozele și filmările realizate. Aici intervii tu, care le poți prelucra și preda mult mai rapid decât o face el în mod normal.

Unul dintre marile avantaje ale acestei idei de afacere este că poți colabora și cu clienți din străinătate, nu doar cu români. Pentru a-ți găsi clienți poți apela la platformele de freelanceri menționate mai sus în cadrul acestui articol.

Designer

Designerii au nevoie de o creativitate sporită, pentru că li se poate solicita să realizeze un banner fără a li se oferi prea multe detalii. Pentru a putea realiza astfel de taskuri vei avea nevoie de cunoștințe avansate a unor programe precum: Photoshop, Illustrator, InDesign, CorelDRAW.

Totuși, prin intermediul unor programe gratuite precum Canva poți realiza bannere și imagini comparabile cu cele ale unui designer profesionist. Îți trebuie doar răbdare și creativitate, pentru că opțiunile programului Canva sunt numeroase.

Concluzii top idei de afaceri online

În mediul online sunt nenumărate oportunități de a câștiga bani. Însă pentru a reuși acest lucru trebuie să înveți, dacă nu știi deja, mai multe programe care te vor ajuta. Nu trebuie să fi expert în toate, însă cu o parte din ele te vei întâlni la fiecare pas.

Este foarte important să nu te demoralize și să încerci să găsești soluții la fiecare problemă apărută. De multe ori vei găsi rezolvarea în urma unui simplu search pe Google.



Mihai Demian
finaton.com/ro/mihai-demian

Jurnalist cu o experiență de 13 ani în mass-media online și freelancer în domeniul analizelor financiare, marketing și social-media.