Cum te retragi din Fondul de Pensii Pilon II

Participanții la pilonul II de pensii se pot retrage din cadrul sistemului pensiilor private obligatorii, după 5 ani de la aderarea la fond. Pentru a te putea retrage va trebui să completezi o cerere de renunțare, care va intra în vigoare în luna în care a fost depusă.

În art 36 al Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 1/2015 privind aderarea și evidența participanților la fondurile de pensii administrate privat se stipulează: „Cererea privind retragerea de la fondul de pensii administrat privat, corect și complet formulată de către un participant în baza art. 32 alin. (6) din Lege, are drept efect încetarea plății contribuțiilor începând cu contribuția aferentă lunii în care a fost depusă cererea”.

Sisteme de pensii în România

În România există 4 sisteme de pensii:

  • Pensia de Stat - Pilon I
  • Pensia Privată - Pilon II
  • Pensia Facultativă - Pilon III
  • Pensia Ocupațională - Pilon IV

Ce este pilonul II de pensii?

Primele două piloane de pensii sunt obligatorii, în anumite condiții. Pilonul II este obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 - 35 de ani. În momentul în care vă angajați prima dată va trebui să alegeți un fond de pensii administrat privat. În cazul în care în primele 4 luni de la angajare nu aderați la niciun fond de pensii privat, veți fi alocat automat de către Casa Națională de Pensii către unul dintre acestea fonduri.

Ce se întâmplă cu banii din pilonul II de pensii?

După ce cererea de retragere din sistemul de pensii private pilonul II a luat efect, banii adunați până în acel moment vor fi transferați în fondul de pensii de stat.

Condiții retragere fond de pensii Pilon II

În momentul actual, singura condiție impusă de legile în vigoare este ca cererea de retragere să fie efectuată după minim 5 ani de la aderarea la un fond.

Cererea de retragere de la Pilonul II de pensii se depune la administratorul fondului, iar acesta va informa casa de pensii.

Care este contribuția la Pilonul II de pensii?

Fiecare angajator plătește 25% asigurări sociale, dintre care 21,25% sunt alocate la asigurările sociale (CAS - Pensie Pilon I, sănătate și șomaj), iar 3,75% sunt direcționați către pensia privată obligatorie Pilon II.

Ce se întâmplă dacă mă retrag din Pilonul II de pensii private?

Dacă alegeți să renunțați să cotizați la Pilonul II de pensii, toată suma adunată va fi transferată către contul pensiei de stat.

Persoanele care aleg această opțiune nu vor mai beneficia de pensie privată în momentul pensionării și vor rămâne doar cu cea de la stat.

Cum aflați câți bani aveți în fondul de pensii private Pilon II?

Pentru a afla suma adunată în contul de pensie Pilon II puteți contacta administratorul fondului.

Cum aflați cine vă administrează fondul de pensie Pilon II?

În cazul în care nu știți cine vă administrează fondul de pensii Pilon II, puteți completa o cerere pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (AFN) și veți fi contactat de administratorul fondului.



Mihai Demian
finaton.com/ro/mihai-demian

Jurnalist cu o experiență de 13 ani în mass-media online și freelancer în domeniul analizelor financiare, marketing și social-media.